Samenwerkingsprojecten

Overzicht tentoonstelling Canon van Nederland Overzicht tentoonstelling Canon van Nederland

2016
Netwerk van Canonmusea
Aanvrager: Het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Deelnemende partijen: Het Nederlands Openluchtmuseum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Museum Prinsenhof, Tropenmuseum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Allard Pierson Museum

In het Netwerk van Canonmusea participeren tal van musea en (erfgoed-) instellingen, die samen het verhaal van de Canon van Nederland compleet, gelaagd en vanuit meerdere perspectieven vertellen. Dit is belangrijk omdat de geschiedenis van Nederland overal in het land zichtbaar is in materiële getuigenissen die onderdeel vormen van de canon. Naast de fysieke inbedding van de canon in het Canonmusea vormen de digitale applicaties, contentbewerking en communicatie, een essentieel onderdeel van het plan.

Zie ook het blog De canon komt eraan van Birgit Donker. Als iets gevoelig ligt in Nederland is het de Nederlandse identiteit en hoe die gestalte te geven. Aan de zoektocht naar de Nederlandse identiteit wordt nu een belangrijk element toegevoegd: de Canon van Nederland. In het blog schrijft Donker over twee projecten die bijdragen aan de canon: een presentatie in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem die op 23 september 2017 opent en Het Verhaal van Nederland moet vertellen én over een netwerk van canonmusea dat op 24 oktober 2017 wordt gepresenteerd in Museum Prinsenhof Delft.

Thema’s: educatie, digitale mogelijkheden, publieksbereik, wetenschap, zichtbaarheid
Bijdrage Mondriaan Fonds: € 150.000

website