AIR Berlin Alexanderplatz – Berlijn Duitsland

Voor wie: beeldend kunstenaars en beschouwers en curatoren
Wat: 3 werkperioden van 4 maanden
Wanneer:

  • 1 januari 2025 – 30 april 2025
  • 1 mei 2025 – 31 augustus 2025
  • 1 september 2025 – 31 december 2025

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

AIR Berlin Alexanderplatz, de artist-in-residency in Berlijn, is in 2010 opgericht door de kunstenaars Susanne Kriemann en Aleksander Komarov.

Kriemann en Komarov hebben zelf als artists-in-residence ondervonden dat er een platform mist dat artistiek onderzoek stimuleert en goede ondersteuning biedt in het leggen en bestendigen van contacten in de stad. Daarom biedt AIR Berlin Alexanderplatz (ABA) een residency aan die meer de nadruk legt op ‘productie van kennis’. Dit doen zij door de residenten inhoudelijk en praktisch te ondersteunen en in directe verbinding te brengen met een uitgebreid en gericht netwerk in Berlijn.

Een essentieel onderdeel van de residency zijn de ‘salons’, die de resident in samenwerking met het ABA-team vormgeeft. De salons bieden een basis om artistiek onderzoek op de meest uiteenlopende locaties in Berlijn te presenteren. Sociologische en politieke thema’s die in relatie staan tot het werk van de resident worden hier met specifieke kenners uit de Berlijnse kunst- en cultuurscène bediscussieert.

De residenten verblijven in een sfeervol ingericht tweekamerappartement.

Eerder hebben o.a. Eric Peter, Igor Sevcuk, Anna Dasovic , Phelim Hoey, Zippora Elders, Ehsan Fardjadniya, kunstenaars duo’s Bik van der Pol en Lonnie van Brummelen/Siebren de Haan deelgenomen aan deze residency.

Voor wie

De residency bij AIR Berlin Alexanderplatz kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en beschouwers en curatoren. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

Onder een duo wordt verstaan: 2 kunstenaars of 2 curatoren/beschouwers of een combinatie hiervan die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids)duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot 1 resultaat leidt. Daarnaast moet een duo tijdens de residency samen in 1 ruimte wonen en werken.

Werkperiode

Er zijn 3 werkperioden beschikbaar:

  • 1 januari 2025 – 30 april 2025
  • 1 mei 2025 – 31 augustus 2025
  • 1 september 2025 – 31 december 2025

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden. Er zal naar gestreefd worden om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt per periode een bijdrage van € 9.373 voor een kunstenaar en € 7.285 voor een curator/beschouwer ter beschikking voor de reiskosten, materiaalkosten en de kosten voor levensonderhoud. Dit bedrag is bedoeld voor 1 persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit wordt automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.
De kosten voor de huur van de studio en woonruimte zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan AIR Berlin Alexanderplatz voldaan.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager.

De bijdrage aan kunstenaars die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk kan worden verhoogt om tegemoet te komen aan eventuele hogere reiskosten. Dit wordt per situatie bekeken.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2024 is op 21 maart 2024, vóór 16:00 uur (CET) / 10:00 uur (AST). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Sandra Nicolai: fnaqen.avpbynv@zbaqevnnasbaqf.ay / 020-5231551.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je op Residency (internationaal).

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De adviescommissie selecteert op basis van de ingediende documenten de kandidaten. Een afgevaardigde van Air Berlin Alexanderplatz maakt deel uit van de adviescommissie.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Sandra Nicolai

juridisch- en projectmedewerker Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 15 51