Kunstenaar Project

Ben je werkzaam als beeldend kunstenaar en wil je een concreet plan uitvoeren in een afgebakende werkperiode? Heb je een stage voor ogen of een werkperiode in binnen- of buitenland? Misschien kom je in aanmerking voor de bijdrage Kunstenaar Project.

Achter de schermen van de filmopnames voor The Antarctic Gardener.

Voor wie

Voor beeldend kunstenaars die minimaal 1 jaar professioneel werkzaam zijn.

Waarvoor

Voor het uitvoeren van een specifiek plan, gebonden aan een duidelijke werkperiode. Het kan ook gaan om een samenwerking.

Hoeveel

De bijdrage hangt af van het plan.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Wie komt in aanmerking

Beeldend kunstenaars die minimaal 1 jaar professioneel werkzaam zijn en een specifiek plan willen uitvoeren, gebonden aan een duidelijke werkperiode. Het kan ook gaan om een samenwerking.

Met Kunstenaar Project stimuleert het Mondriaan Fonds talentontwikkeling door beeldend kunstenaars de mogelijkheid te geven een artistiek plan te realiseren dat van belang is voor de kwaliteit en de zichtbaarheid van de hedendaagse beeldende kunst in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Waarvoor?

Je kunt de bijdrage gebruiken als tegemoetkoming in de projectkosten, bijvoorbeeld voor de uitvoering van een concreet plan voor nieuw werk, een samenwerking of een reis- of werkperiode. Ook kun je denken aan een onderzoek, een stage of werkperiode in binnen- of buitenland.

Hoeveel?

De bijdrage hangt af van het plan:

  • Een vaste bijdrage voor een werkperiode in binnen- of buitenland, variërend van 1 tot maximaal 6 maanden.
    Het standaardbedrag is € 2.585 per maand. De looptijd van de bijdrage moet je aannemelijk maken in het werkplan.
  • Een flexibele bijdrage is mogelijk voor een periode van maximaal 12 maanden.
    De hoogte wordt vastgesteld aan de hand van het plan, de duur van het project en de begroting.

Je kunt Kunstenaar Project ook samen met andere kunstenaars, curatoren of beschouwers aanvragen. Het gaat er dan wel om dat het gezamenlijke plan tot één resultaat leidt. Bij een gezamenlijke project vullen alle deelnemers apart een eigen aanvraagformulier in.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan op elk moment van het jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Echter, door de vele aanvragen bij het fonds kan de behandeltermijn langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Kunstenaar Project.

Voorwaarden

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dat akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de commissie die adviseert over het toekennen van een Kunstenaar Project.

Een bijdrage Kunstenaar Project kan alleen worden toegekend als de commissie positief adviseert. Bij een positief advies kan de adviescommissie een aanbeveling doen over de hoogte van de financiële bijdrage en de periode waarover deze verstrekt wordt.

Vanwege beperkt budget kunnen we helaas niet altijd alle positieve adviezen honoreren. Het bestuur van het Mondriaan Fonds vraagt de adviescommissie in dat geval de positieve adviezen in volgorde van prioriteit te rangschikken. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een aanvraag positief beoordeeld is, maar dat er toch geen bijdrage toegekend wordt.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Bekijk hier een voorbeeld van het aanvraagformulier individu

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Het Mondriaan Fonds maakt nog meer mogelijk

Voordekunst.nl

Als je door crowdfunding, bijvoorbeeld via voordekunst.nl, een eigen bijdrage weet te verwerven, weegt dit positief mee in de beoordeling.

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersonen van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Joyce Poot

Sjoerd Houben

Sreymom Korng