Artist Residencies Enschede (ARE)

Voor wie: beeldend kunstenaars met interesse in culturele diversiteit
Wat: werkperiode van 3 maanden
Wanneer: 1 september t/m 30 november 2024

 

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

ARE (Artist Residencies Enschede) is opgericht in 2007 en is een internationaal erkende organisatie. ARE biedt beeldend kunstenaars in de hele breedte van disciplines de mogelijkheid om hun praktijk te verkennen binnen een andere gemeenschap terwijl ze nieuwe mensen ontmoeten, eventueel nieuwe materialen gebruiken en het leven op een andere locatie ervaren. ARE biedt twee gastateliers voor internationale kunstenaars voor een periode van drie maanden. ARE benadrukt het belang van betekenisvolle en gelaagde culturele uitwisseling. Met deze residency wil ARE de culturele uitwisseling versterken door voor een periode van 3 maanden één studio beschikbaar te stellen aan een nationale kunstenaar.

ARE hecht waarde aan integratie met de lokale (kunst) omgeving en zet zich in voor de lokale gemeenschap. De residentie bevindt zich in het gebouw van het lokale kunstinitiatief B93 en stimuleert de interactie tussen de gastkunstenaars en de kunstenaars in het gebouw. Daarnaast heeft ARE een sterke band met Tetem, de gastkunstenaars kunnen gebruik maken van de technieken van het Tetem Lab, zoals een lasercutter, borduurmachine of 3D printers. Onze missie is om kunstenaars van over de hele wereld te helpen zich te ontwikkelen in hun artistieke praktijk en hun horizon te verbreden. Door middel van deze residency bevorderen we culturele uitwisseling en de mogelijkheid om nieuwe verbindingen te leggen over de hele wereld.

Het resultaat van de werkperiode zal in overleg met ARE bestaan uit een afsluitende solotentoonstelling in de tentoonstellingsruimte van B93 of een andere presentatie vorm, zoals bijvoorbeeld een open studio.

Voor wie

De residentie is bedoeld voor een beeldend kunstenaar met hedendaagse blik op culturele diversiteit. ARE is op zoek naar een zelfredzame kunstenaar die interesse heeft in een werkperiode tegelijk met een internationale artist-in-residence en open staat voor sociale interactie met de kunstenaars van kunstenaarsinitiatief B93. Er is een voorkeur voor een kunstenaar die tijdens de residentie een relatie aangaat met de lokale omgeving en/of met de community van Enschede.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode beschikbaar van 3 maanden: 1 september 2024 t/m 30 november 2024.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september, vóór 16:00 uur (CEST) / 10:00 uur (AST).

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Artist Residencies Enschede. Artist Residencies Enschede kiest uit deze selectie de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Akkemay Lammers (met verlof)