Arts Initiative Tokyo – Japan

Voor wie: beeldend kunstenaars, curatoren, kunstbeschouwers
Wat: 1 werkperiode van 3 maanden
Wanneer: 1 september – 30 november 2023.
Deadline aanvragen: 12 september 2022, vóór 17:00 uur CET

Arts Initiative Tokyo – Japan

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Tokio, Japan, is een metropool met meer dan 13 miljoen inwoners en ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het is een wereldstad met bijzondere architectuur, ontelbare neonreclames, elektronicawinkels en grote winkelcomplexen. Tokio is ook een stad met een rijke geschiedenis en traditie, met heiligdommen, tempels en zen-tuinen. De tientallen musea van de stad hebben uiteenlopende collecties, van traditionele tot hedendaagse kunst.

Het Arts Initiative Tokyo AIT is een kleinschalig initiatief dat in 2001 werd opgericht door 6 Japanse curatoren. Naast het maken van tentoonstellingen en publicaties, het organiseren van lezingen over moderne kunst en het geven van cursussen biedt het AIT de mogelijkheid aan internationale beeldend kunstenaars, curatoren, kunstbeschouwers om als artist-in-resident in Tokio te werken. Het AIT introduceert de resident in het kunstcircuit van Tokio en zorgt voor begeleiding en ondersteuning van de activiteiten. Indien mogelijk zal deze samenwerking zijn weerslag vinden in een publicatie. Het AIT blijft vaak na het beëindigen van de residencies nog intensief met de kunstenaars samenwerken.
AIT residency is voornamelijk geschikt voor het doen van onderzoek en het leggen van contacten in Tokio. De residency is dan ook gericht op kunstenaars, curatoren en beschouwers die niet direct concreet werk willen maken. Van de kunstenaar/bemiddelaar wordt verwacht dat naast het eigen onderzoek ook wordt geparticipeerd in de activiteiten van het AIT, bijvoorbeeld door het geven van een presentatie over het werk, deel te nemen aan de debatten die door het AIT worden georganiseerd of voor hun blog te schrijven.
De resident woont en werkt in een in een gerenoveerd oud traditioneel Japans pakhuisje, een woonruimte van ongeveer 45 m2 in de wijk Yukigaya, zo’n 30 minuten van het centrum en het AIT.

In 2019 verbleef Charlott Markus in het atelier. Eerder verbleven Vincent Vulsma, Melvin Moti, William Engelen, Martine Stig, Rafaël Rozendaal, Rory Pilgrim en Marina Visic

Voor wie

De residency bij AIT kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars, curatoren, beschouwers. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

Onder een duo wordt verstaan: 2 kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids)duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot 1 resultaat leidt. Daarnaast moet een duo tijdens de residency samen in 1 ruimte wonen en werken.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode beschikbaar:

  • 1 september – 30 november 2023.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt per periode een bijdrage van € 7.785 voor beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers, ter beschikking voor de reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager.

De kosten voor de huur van de studio/woonruimte en de ondersteuning van de resident door AIT zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan AIT voldaan.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode 2023 is 12 september 2022, vóór 17:00 uur CET.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan AIT. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency. Aanvragen moeten daarom in het Engels ingediend worden.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je een Kunstenaar Project aanvraagt, mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Heleen de Hoog