Atelier Holsboer – Parijs, Frankrijk

Voor wie: beeldend kunstenaars en beschouwers en curatoren
Wat: 2 werkperioden van 6 maanden
Wanneer:

  • 3 februari 2025 – 28 juli 2025
  • 4 augustus 2025 – 28 januari 2026

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency (internationaal) voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Atelier Holsboer is gevestigd in de Cité des Arts in Parijs. Dit complex, dat is gelegen in de buurt van het Centre Pompidou, werd in 1957 opgericht en bevat 310 atelierruimtes die gehuurd of gekocht zijn door culturele instellingen uit de hele wereld. Atelier Holsboer kan dankzij een legaat van mevrouw Wilma Holsboer door het Mondriaan Fonds worden gehuurd. De resident woont en werkt in een atelier dat voorzien is van een kleine keuken en badkamer. Er is geen aparte slaapkamer. Voor collectief gebruik beschikt het Cité over een werkplaats voor fotografen, een grafisch atelier en een keramiekoven. Deze werkplaatsen zijn van eenvoudige middelen voorzien. Het atelier is ook zeer geschikt voor het uitvoeren van een onderzoek door curatoren en beschouwers.

Eerder hebben o.a. Erik Mattijssen, Daniëlle van Ark, Rafaël Rozendaal, Femmy Otten, Aglaia Konrad, Roger Cremers, Paulien Oltheten, Jeroen Jongeleen, Charlotte Schleiffert, Ilse Frech, Luuk Wilmering en Alena Alexandrova deelgenomen aan deze residency.

Voor wie

De residency in Atelier Holsboer kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en curatoren en beschouwers. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

Onder een duo wordt verstaan: 2 kunstenaars of 2 curatoren/beschouwers of een combinatie hiervan die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids)duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot 1 resultaat leidt. Daarnaast moet een duo tijdens de residency samen in 1 ruimte wonen en werken.

Basiskennis van de Franse taal kan het verblijf vereenvoudigen. In het Cité wordt tegen een kleine vergoeding een cursus Frans voor de buitenlandse kunstenaars en/of curatoren georganiseerd.

Werkperiode

Er zijn 2 werkperioden beschikbaar:

  • 3 februari 2025 – 28 juli 2025
  • 4 augustus 2025 – 28 januari 2026

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden. Er zal naar gestreefd worden om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt voor de reiskosten, materiaalkosten en de kosten voor levensonderhoud voor een kunstenaar €12.872 beschikbaar en voor een curator of beschouwer €10.190. Dit bedrag is bedoeld voor 1 persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit wordt automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de kosten voor levensonderhoud voor de andere aanvrager. De kosten voor de huur worden door de Nederlandse Ambassade in Parijs rechtstreeks aan Atelier Holsboer voldaan.

De bijdrage aan kunstenaars die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk kan worden  verhoogt om tegemoet te komen aan eventuele hogere reiskosten. Dit wordt per situatie bekeken.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2025 is op 21 maart 2024, vóór 16:00 uur (CET) / 10:00 uur (AST). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Douke Ijsselstein: qbhxr.vwffryfgrva@zbaqevnnasbaqf.ay / 020-5231660.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency (internationaal).

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De adviescommissie selecteert de kandidaten op basis van de ingediende documenten.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Douke IJsselstein

senior projectmedewerker Stuur een mailtje Of bel +31 (0)20 523 1560