Billytown – Den Haag

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 2 werkperioden van 4 maanden
Wanneer: 1 maart tot en met 30 juni 2024 en van 1 september tot en met 31 december 2024.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Billytown is in 2013 opgericht met als doel een gezamenlijke context te creëren via studio’s en een gedeelde projectruimte. Onderlinge betrokkenheid en dialoog zijn sinds de oprichting centrale uitgangspunten. De kunstenaars die deel uitmaken van Billytown zijn zowel jong als bewezen talent, en zijn bereid om naast hun individuele beroepspraktijk een betrokken rol te spelen binnen het initiatief en engagement aan te gaan met hun omgeving. De uiteenlopende individuele praktijken vormen samen een breed netwerk dat fungeert als de basisstructuur voor permanente ontwikkeling binnen het initiatief. Billytown functioneert als platform; het is een plek waar kunstenaars elkaar ontmoeten, onderzoek doen en het experiment aangaan.

Billytown bestaat uit 18 studio’s, een galerie, Bookshop, AiR, The Archives/Peter van Beveren Library en een aantal kleine werkplaatsen. In de zomer van 2018 is Billytown verhuisd naar het gebouw De Helena in het centrum van Den Haag. Hier heeft Billytown de mogelijkheid om met diverse partners (KABK, Stichting Ruimtevaart en de Gemeente Den Haag) het pand te laten uitgroeien naar een creatieve Hub. Den Haag staat bekend om haar sterke circuit van kunstenaarsinitiatieven. De voedingsbodem is rijk, en het gevoel om samen iets te initiëren is sterk. Het discours wat gevoerd wordt binnen Den Haag zorgt daarmee voor een uitzonderlijk vruchtbare dynamiek.

De resident heeft de beschikking over een studio van ca. 45m2 en slaapverblijf van ca. 20m2. Daarnaast is er de mogelijkheid gebruik te maken van de gemeenschappelijke houtwerkplaats, keuken en douche. Billytown heeft een structuur waarbinnen een interne dialoog een essentieel onderdeel is, de gesprekken die plaatsvinden zijn van grote waarde voor de individuele ontwikkeling van de studiopraktijk. Naast tal van individuele momenten is er maandelijks een gezamenlijk diner (iedere maand in een andere studio) waar in groepsverband op het eigen werk wordt gereflecteerd. Voor deze gelegenheid wordt ook iedere maand een externe kunstenaar, curator of criticus uitgenodigd. Vanuit deze situatie wordt de resident makkelijk onderdeel van de groep en vindt hij/zij ook makkelijker een weg binnen het kunstcircuit van Den Haag. In de eerste maand van de residency zal er ter introductie een rondleiding door de Haagse kunstscene gegeven worden. Verder wordt de resident nadrukkelijk aangemoedigd om zich te engageren met The Archives/Peter van Beveren Library en de Bookshop.
De residency wordt afgesloten met een op de resident afgestelde eindpresentatie. De wijze waarop wordt afgestemd met de wens van de kunstenaar en kan variëren van een interne presentatie, een presentatie in de galerie, een performance of lezing, of een publicatie (in de vorm van een zine) in samenwerking met de Billytown Bookshop.

Voor wie

Deze residency is specifiek gericht op jonge, startende kunstenaars omdat zij het meest zullen profiteren van de dynamische werkomgeving van Billytown. De residency is bedoeld voor beeldend kunstenaars tot 4 jaar na afstudeerdatum aan een kunstacademie. De kunstenaar moet minimaal een jaar na afstuderen als beeldend kunstenaar werkzaam zijn (zie ook de algemene voorwaarden).

 

Werkperiode

Er zijn 2 werkperioden beschikbaar van 4 maanden:

  • 1 maart tot en met 30 juni 2024
  • 1 september tot en met 31 december 2024.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september vóór 16:00u (CEST). 10:00 (AST)

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Billytown. De definitieve selectie wordt bepaald door Billytown.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Tessa Ebbers