Drawing Centre Diepenheim

Voor wie: beeldend kunstenaars met een interesse in tekenen
Wat: 2 werkperioden van 3 maanden
Wanneer: 1 april – 30 juni en 1 september – 30 november 2024

Drawing Centre Diepenheim

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Als hét kunstpodium voor tekenen in Nederland biedt Drawing Centre Diepenheim kunstenaars de ruimte om te experimenteren met manieren waarop we complexe concepten en problemen kunnen benaderen en herkaderen door te tekenen. Met een programma van tentoonstellingen, residenties en evenementen stimuleert het Drawing Centre kunstenaars om buiten de kaders van de traditionele tekenkunst te treden en het radicale experiment aan te gaan.

Om de definitie van tekenen verder op te rekken en zo tot innovatieve vormen en toepassingen te komen, moedigt Drawing Centre Diepenheim kunstenaars aan tot experiment en onderzoek naar de betekenis en invloed van tekenen in hun artistieke werkproces. Daarbij richt het Drawing Centre zich aanhoudend op het stimuleren van uitwisselingen tussen kunstenaars, publiek en de gemeenschap van Diepenheim.

De prachtige landschappelijke omgeving van Diepenheim, het grote tentoonstellingsgebouw (285 m2), twee residentiestudio’s (160 m2) en negen kunstenaarstuinen (12.000 m2) bieden letterlijk en figuurlijk ruimte voor reflectie, onderzoek en experiment. Daarnaast werkt Drawing Centre Diepenheim voor de residenties samen met Werkplaats Diepenheim. Daar is ruim 850 vierkante meter beschikbaar aan verblijfsruimte, ateliers en werkplaatsen, waaronder een lithografiewerkplaats (Basement Press Diepenheim) en een gemeenschappelijke ruimte. De Werkplaats biedt ook faciliteiten voor dans, muziek en theater waaronder een binnen- en een buitenpodium voor repetities en optredens.

Het resultaat van beide werkperiodes zal in overleg met Drawing Centre Diepenheim geïntegreerd worden in het lopende programma. In overleg met de individuele deelnemers wordt gezocht naar een passende presentatievorm of activiteit.

Voor wie

De residentie is bedoeld voor kunstenaars die willen experimenteren met tekenen en de betekenis en invloed van tekenen in hun artistieke werkproces willen onderzoeken. De voorkeur gaat uit naar kunstenaars die tijdens de residentie een relatie aangaan met de landschappelijke omgeving en hierbij de gemeenschap van Diepenheim betrekken. Kunstenaars worden aangemoedigd landschap, tuinen, publieke ruimte, archieven, omwonenden en bezoekers in hun onderzoek en verkenningen te betrekken.

Werkperiode

Er zijn 2 werkperioden beschikbaar van 3 maanden:

  • 1 april  – 30 juni 2024
  • 1 september – 30 november 2024

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden. Het streven is om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor het gastatelier verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september 2023, vóór 16:00 uur CEST / 10:00 uur (AST).

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaardenbeoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Drawing Center Diepenheim. Drawing Center Diepenheim kiest de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Joyce Poot