f/stop, festival voor fotografie – Leipzig

Voor wie: beeldend kunstenaar op het gebied van fotografie
Wat: 1 werkperiode van 3 maanden
Wanneer: februari t/m april 2024 (f/stop Festival is van 31 mei t/m 16 juni 2024)

F/stop opening. Foto door Walther LeKon

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Residency in het kader van het 10de f/stop – Festival voor Fotografie Leipzig in 2024

f/stop – Festival voor Fotografie Leipzig (georganiseerd door D21 artspace) stelt een residency van drie maanden in Leipzig beschikbaar aan een in Nederland gevestigde kunstenaar die werkt met lens-gebaseerde media (fotografie en film), maar die zich niet noodzakelijkerwijs beperkt tot deze media. De residency biedt de mogelijkheid om een nieuw werk te verkennen en ontwikkelen dat gepresenteerd zal worden op f/stop – Festival voor Fotografie Leipzig van 31 mei tot 16 juni 2024. Het werk zal deel uitmaken van de festivaltentoonstelling, en een preview of voorlopige versie van het werk wordt tijdens de Leipzig Book Fair getoond. f/stop werkt met de beurs samen ter gelegenheid van het feit dat Nederland in 2024 eregast is op de Leipzig Book Fair.

Met de residency wordt het 10-jarig bestaan van het festival gevierd. Deze editie van het festival is samengesteld door Magdalena Stöger en Leon Hösl. Hun concept verkent verschillende aspecten van ‘Radical Care’, het jaarthema van D21 in 2023/2024. In de tentoonstellingen en het randprogramma onderzoekt het 10de f/stop – Festival voor Fotografie de relatie tussen institutionele zorgstructuren en algemene activistische standpunten op artistiek gebied, zowel vanuit hedendaags en historisch perspectief.

Voor wie

De residency bij f/stop Festival is bedoeld voor beeldend kunstenaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen. Onder een duo verstaan we twee kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden die voor kortere of langere tijd samenwerken kunnen als duo worden beschouwd wanneer ze een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Tijdens de residency wonen en werken duo’s of samenwerkingsverbanden in één ruimte.

Werkperiode

1 werkperiode van 3 maanden: februari – april 2024

Presentatie tijdens Fotoboekenbeurs: 17-20 maart 2024

Deelname aan het f/stop Festival: 31 mei t/m 16 juni 2024

Hoeveel?

De kosten voor de huur van de studio en woonruimte en de steun die residenten van f/stop Festival ontvangen worden door het Mondriaan Fonds rechtstreeks aan f/stop Festival voldaan. De overige kosten voor reizen, levensonderhoud en materialen zijn per werkperiode vastgesteld op € 7.623,-

Dit bedrag is voor één persoon. Van de resident wordt een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit wordt door het Mondriaan Fonds verrekend. Als een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt gekozen, wordt het bedrag evenredig verhoogd om de reis- en verblijfskosten voor de tweede resident te dekken.

De bijdrage aan kunstenaars die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk kan worden verhoogd om tegemoet te komen aan eventuele hogere reiskosten. Dit wordt per situatie bekeken.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een residency bij f/stop Festival in 2024 is donderdag 21 september vóór 16:00 PM (CET) / 10:00 PM (AST).

Een bijdrage voor deze f/stop Festival-residency kan alleen worden aangevraagd tijdens de jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds op de website worden aangekondigd. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg over de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De adviescommissie van het Mondriaan Fonds kiest de kandidaat of kandidaten op basis van de ingediende documenten. Een afgevaardigde van het f/stop Festival maakt deel uit van de commissie; aanvragen moeten daarom in het Engels worden ingediend.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde slechts 1 of 2 resident(en) gekozen worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Fenna Lampe