ISCP – New York, Verenigde Staten

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 1 werkperiode van 12 maanden
Wanneer: 1 februari 2024 – 1 februari 2025

Studio 219 - ISCP

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency (internationaal) voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Het Mondriaan Fonds heeft de beschikking over een atelier van het International Studio and Curatorial Program (ISCP) in New York. Het ISCP is een gerenommeerd instituut dat internationale beeldend kunstenaars introduceert in het kunstcircuit van New York. Dit doet het ISCP door internationale kunstenaars en curatoren uit te nodigen met wie de deelnemers van het ISCP van gedachten kunnen wisselen.

Het ISCP is sinds 2008 gevestigd in East Williamsburg (Brooklyn) en heeft 35 studio’s voor jonge en mid-career kunstenaars. De resident woont in een 1-kamer appartement (35m2) op Manhattan en beschikt over een atelier van het ISCP. Twee keer per jaar wordt door het ISCP een tentoonstelling van het werk van de residenten georganiseerd in de vorm van ‘Open Studios’. Van alle residenten wordt verwacht dat zij op deze open studiodagen aanwezig zijn en hun atelier openstellen voor bezoekers. Verder worden ‘field trips’ georganiseerd en 1 keer per maand worden ‘salons’ gehouden. De residenten van het ISCP worden uitgenodigd om hun recent werk hier te introduceren aan een publiek dat onder andere bestaat uit (jonge) kunstenaars en curatoren uit New York. Op de tweede verdieping van het gebouw is een tentoonstellingsruimte waar werk van deelnemers van het ISCP getoond kan worden. De keuze voor deze tentoonstellingen wordt door de curator van het International Studio and Curatorial Program gemaakt.

Eerder hebben o.a. James Beckett, Maja Bekan, Remy Jungerman, Melanie Bonajo, Paulien Oltheten, Jennifer Tee en Guido van der Werve deelgenomen aan deze residency.

Voor wie

De residency bij het ISCP kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

Onder een duo wordt verstaan: 2 kunstenaars die structureel gezamenlijk werk maken. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids)duo’s worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot 1 resultaat leidt. Daarnaast moet een duo tijdens de residency samen in 1 ruimte wonen en werken.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode beschikbaar:

  • 1 februari 2024 – 1 februari 2025

Deze werkperiode is onder voorbehoud en kan wijzigen, bijvoorbeeld afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Hoeveel?

Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van 34.893 euro ter beschikking voor de reiskosten, materiaalkosten en de kosten voor levensonderhoud. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit wordt automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

De kosten voor de huur van de studio/woonruimte en de ondersteuning van de resident door ISCP zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan het ISCP voldaan.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor de residency wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor de residency verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de kosten van levensonderhoud voor de andere aanvrager.

De bijdrage aan kunstenaars die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk kan worden  verhoogt om tegemoet te komen aan eventuele hogere reiskosten. Dit wordt per situatie bekeken.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode 2024 is op 13 maart 2023, vóór 17:00 uur (CET) / 12:00 uur (AST). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Veysel Yuce: irlfry.lhpr@zbaqevnnasbaqf.ay / 020-5231565.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency (internationaal).

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De adviescommissie selecteert de kandidaat op basis van de ingediende documenten.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce