Make Eindhoven

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 2 werkperioden van 3 maanden
Wanneer: 1 maart t/m 31 mei 2024 & 1 september t/m 30 november 2024

Residency Make Eindhoven

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Make Eindhoven heeft werkplaatsen waar je onderzoek kunt doen naar de mogelijkheden van metaalgieten, glasbewerkingstechnieken en grafische technieken. De werkplaatsen zijn ingericht om waar mogelijk zelfstandig te werken. Het is niet nodig dat je de technieken beheerst. Ervaren adviseurs geven je instructies over veiligheid, technieken en gereedschappen. Ze delen hun kennis met je en ondersteunen waar nodig.

De expertise van Make Eindhoven ligt onder meer in het maken van verschillende soorten mallen waarin materiaal (met name brons en aluminium) gevormd kan worden. Op glasgebied- bieden we mogelijkheden voor warmglas technieken: slumpen, casten en fusen (glasblazen behoort niet tot de mogelijkheden). De grafische werkplaats biedt mogelijkheden voor diverse hoogdruk-, vlakdruk-, diepdruk- en doordruktechnieken. Grote formaten behoren tot de mogelijkheid, dankzij de groot-formaat zeefdruktafels, persen en vlakbed-oven.

Deze residency periode biedt mogelijkheden voor een spannend traject voor kunstenaars die nieuwe stappen willen zetten. Er is ruimte voor experiment met, en onderzoek naar de diverse mogelijkheden van techniek en materiaal. Make Eindhoven biedt de unieke mogelijkheid om onder één dak crossovers te maken tussen technieken en materialen, en tussen 2d en 3d. Dit sluit aan bij de behoefte van de huidige generatie makers, die als gezegd niet langer in één materiaal, techniek of drager denken, maar alle mogelijke tools inzetten en hun beelden vanuit een enorme diversiteit aan middelen en media samenstellen. Daarbij concentreren we ons niet primair op de ontwikkeling van nieuwe materialen, maar veeleer op het onderzoek naar nieuwe toepassingen van reeds bestaande materialen.

De kunstenaar verblijft in een studio van het van Abbemuseum of een alternatieve locatie voorzien door Make Eindhoven.

Voor wie

De voorkeur gaat uit naar kunstenaars die al enige tijd een beroepspraktijk uitoefenen en zoeken naar nieuwe uitdagingen ten behoeve van praktijkverdieping. Dit onderzoekstraject vraagt om een stevige inhoudelijke basis teneinde niet verloren te raken in de hoeveelheid mogelijkheden die zich voordoen. We staan open voor kunstenaars die geen of weinig ervaring hebben met het materiaal en niet gehinderd door technische kennis het experiment willen aangaan.

Werkperioden

Er zijn 2 werkperioden beschikbaar van 3 maanden:

  • 1 maart t/m 31 mei 2024
  • 1 september t/m 30 november 2024

De voorkeur voor de verblijfsperiode moet in het aanvraagformulier aangegeven worden. Er zal naar gestreefd worden om zoveel mogelijk de periode van voorkeur toe te kennen. Per periode is er ruimte voor één kunstenaar. Deze werkperiode is onder voorbehoud en afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor het gastatelier verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 21 september 2023, vóór 16:00 uur (CEST) / 10:00 uur (AST).

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure op die pagina kom je ook bij het aanvraagformulier. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden Mondriaan Fonds

Selection
De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Make Eindhoven. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds. (weet niet of dat erg is maar misschien fijn om gelijk te trekken).

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Mirthe Wacki

Kalender