MMCA Residency Changdong – Seoul, Zuid-Korea

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 1 werkperiode van 4 maanden
Wanneer: 1 april – 31 juli 2024

MMCA Changdong

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Zuid-Korea ontwikkelt zich snel op het gebied van de beeldende kunst en is met een enorme inhaalslag bezig. Er zijn interessante musea en presentatieplekken voor moderne en hedendaagse kunst, zoals het MMCA National Museum of Modern and Contemporary Art maar ook privé musea zoals het Total Museum en het Artsonje Center. De Koreaanse overheid investeert flink in beeldende kunst en creatieve industrie. De Koreanen maken overigens geen grote scheiding tussen beeldende kunst en design, zoals dat in het Westen gebruikelijk is.

Op het gebied van de beeldende kunst zijn er veel interessante initiatieven en Zuid-Korea heeft maar liefst drie biënnales (de Busan Biënnale, de Gwangju Biënnale en de SeMA Biënnale Mediacity Seoul.

Het Mondriaan Fonds biedt in samenwerking met National Museum of Modern and Contemporary Art de MMCA residency aan.

De MMCA Residency Changdong heeft negen studio’s, twee tentoonstellingsruimten en een grote buitenruimte waar gewerkt kan worden. De residenten maken deel uit van een (inter)nationaal residency programma waar naast Koreaanse kunstenaars meestal zes internationale kunstenaars verblijven. Twee keer per jaar worden Open Studios georganiseerd en tonen de residenten hun werk in de tentoonstellingsruimten.

Het MMCA organiseert regelmatig ‘field trips’ voor de (inter)nationale kunstenaars en er vinden studio visits plaats, onder anderen door de curatoren van het MMCA (museum). De residency beschikt over een kleine bibliotheek met boeken over Koreaanse kunst, cultuur en taal.

In 2019 verbleef Luuk Schröder in de residency. Eerder verbleven Koen Taselaar, Ksenia Galiaeva, Tim Breukers en Emily Bates als artists-in-residence in deze residency.

Voor wie

De residency bij MMCA kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars. De kunstenaar spreekt vloeiend Engels en heeft niet eerder bij MMCA verbleven.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode van 4 maanden beschikbaar:

  • 1 april 2024 – 31 juli 2024

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt per periode een bijdrage van € 10.055 ter beschikking voor de reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

De bijdrage aan kunstenaars die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk kan worden verhoogt om tegemoet te komen aan eventuele hogere reiskosten. Dit wordt per situatie bekeken.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode 2024 is op 13 maart 2023, vóór 17:00 uur (CET) / 12:00 uur (AST).

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency.

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan MMCA. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency. Aanvragen moeten in het Engels ingediend worden.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraag mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Minouche Wardenaar