Pompgemaal, Den Helder

Voor wie: beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers
Wat: korte of langere werkperiodes
Werkperiode: 1 februari tot en met 31 december 2023

Pompgemaal Den Helder. Fotograaf: Sanne Kabalt

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Samen met de gemeente Den Helder heeft het Mondriaan Fonds een karakteristiek vroeg 20e eeuws waterpompgemaal, een provinciaal monument gelegen in een natuurgebied in de duinen, opgeknapt en geschikt gemaakt als werk- en verblijfsruimte voor kunstenaars.

Het Mondriaan Fonds wil naast het bestaande netwerk van buitenlandateliers ook werkmogelijkheden creëren op bijzondere plekken in eigen land. Om het Pompgemaal tot een plek van betekenis te maken wordt gestreefd naar een continue programmering. Hierbij valt te denken aan kortere of langere werkperiodes, aan tijdelijke presentaties, openbare workshops of studieperiodes. Een periodieke openstelling van het gebouw en de presentatie van het hier gemaakte werk moet altijd onderdeel zijn van het gebruik van het gastatelier.

Het gastatelier ligt aan de rand van een uitgestrekt en beschermd duingebied, op ongeveer 15 minuten van zowel het centrum als het strand van Den Helder. De woon/werkruimte is ca. 220 m2 groot en 5 meter hoog. Het appartement bevat de meest noodzakelijke voorzieningen en huisraad en bestaat uit een grote woon/leefruimte met een tweepersoons slaapkamer. Afhankelijk van het plan en het gebruik van de werkruimte kunnen ook meerdere personen gebruikmaken van het atelier, altijd in overleg met het fonds. De vaste lasten van het atelier en de woonruimte worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds voldaan.

Voor wie

Voor een werkperiode in Pompgemaal Den Helder kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars, curatoren en kunstbeschouwers. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

Werkperiode

Voor het Pompgemaal wordt op basis van de aanmeldingen een programma samengesteld voor het kalenderjaar. Er kan worden aangevraagd voor korte of langere werkperiodes binnen de periode van 1 februari t/m 31 december 2023.

Deze werkperiode is onder voorbehoud en afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.000 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Indien een duo of samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor het gastatelier verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio/woonruimte, begeleiding en presentatie zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode is 3 oktober 2022, vóór 17:00u CET.

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaardenbeoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden Mondriaan Fonds

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Fenna Lampe

Kalender