VierVaart – Groede

Voor wie: beeldend kunstenaars
Wat: 1 werkperiode van 2 maanden, onderzoek & experiment en productie van nieuw werk
Wanneer: 1 oktober – 1 december 2024

Viervaart

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

VierVaart, gelegen op een voormalig boerenerf in het polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen net buiten het dorp Groede en brengt beeldende kunst, biologisch tuinieren en verblijven in de natuur samen. Er is een tentoonstellingsruimte, een biotuin, een mini-camping en accommodaties.

VierVaart is in 2016 opgericht door Iris Cornelis, Maartje Korstanje, Piet Korstanje en Heleen van Elsacker. Iris is tentoonstellingsmaker, voormalig galerierhouder Rotterdam en was onder andere medecurator bij RAM/Berry Koedam en ramfoundation. Maartje is beeldend kunstenaar. Piet en Heleen hebben een achtergrond in biologisch-dynamische fruitteelt en Heleen is imker. Op VierVaart wordt kleinschalig fruit en groente verbouwd en bijen gehouden. Groede ligt in de buurt van België, met de kust op een steenworp afstand, evenals natuurgebieden zoals het Zwin

VierVaart stimuleert de verbinding van kunst en natuur en is gericht op beeldend kunstenaars die deze artists-in-residence willen doen vanwege de verbinding die hun werk of werkwijze maakt met de plek. Het werk of het onderzoek zou kunnen aansluiten bij de omgeving, het omringende boerenland, de grensregio, de Westerschelde of anderszins geëngageerd ter plaatse.

Voor de resident is er de mogelijkheid om onderzoek te doen of nieuw werk te maken op locatie, waarvoor een atelier ter beschikking wordt gesteld. Op VierVaart staat duurzaamheid hoog in het vaandel en we moedigen aan om met lokale of bestaande materialen te werken. Er kan een samenwerking aangegaan worden met mensen en bedrijven in de buurt, of interactie gezocht worden binnen VierVaart zelf. De resident kan zich op VierVaart verdiepen in het werk en zich gedurende 2 maanden richten op onderzoek, experiment, productie en reflectie. Het verblijf valt in het najaar, een periode waarin er stilte heerst op het terrein. Door de relatieve afzondering op het platteland is er weinig afleiding en veel ruimte voor concentratie.`De resident moet zelfstandig kunnen werken op deze afgezonderde plek en zorgen voor eigen gereedschap en materialen. Het beschikken over eigen vervoer is noodzakelijk.
Aan deze residency is geen tentoonstelling gekoppeld op VierVaart. Wel wordt in overleg met de kunstenaar besproken wat een passende presentatie manier of publieksmoment zou kunnen zijn voor deze werkperiode.

Voor wie

Voor een werkperiode in VierVaart kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars. Bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een aanvraag indienen.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode beschikbaar van 2 maanden:

  • 1 oktober – 1 december 2024

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van €2.165 per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10% verwacht. Dit is automatisch door het Mondriaan Fonds in haar bijdrage verrekend. Je hoeft niets te doen.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2024 is 21 september vóór 16:00u (CEST) 10:00 (AST).

Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg Residency voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan Viervaart. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunste-naar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Minouche Wardenaar (met verlof)