ZERO Foundation – Düsseldorf, Duitsland

Zerofoundation

Aanvraag gesloten

Probeer het de volgende aanvraagronde.

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency (internationaal) voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Voor wie: curatoren en beschouwers niet ouder dan 35 jaar
Wat: 1 werkperiode van 6 maanden
Wanneer: 1 september 2022 – 28 februari 2023
Deadline aanvragen: 2 mei 2022, vóór 17:00 uur CET

In samenwerking met ZERO Foundation in Düsseldorf biedt het Mondriaan Fonds een residency van 6 maanden aan, specifiek gericht op curatoren en beschouwers die tenminste 1 jaar actief zijn en niet ouder dan 35 jaar.

Voor de residency die het Mondriaan Fonds in samenwerking met ZERO Foundation in Düsseldorf heeft opgezet worden onderzoekers en onafhankelijke curatoren uitgenodigd een werkplan in te sturen voor onderzoek dat zich op vergelijkbare wijze als ZERO engageert met hedendaagse beeldende kunst. In de jaren vijftig vond een jonge groep kunstenaars elkaar in hun zoektocht naar radicale nieuwe manieren om kunst te maken met een optimistische, experimentele en innovatieve houding. In 1957 start Heinz Mack, Günther Uecker en Otto Piene met ‘ZERO’. In Nederland inspireerde het bijvoorbeeld de Nul-groep met de kunstenaars Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven en herman de vries. De resultaten van de residency moeten via een presentatie, lezing of andere vorm van publiek programma worden gepresenteerd. De ontwikkeling van de praktijk van de onderzoeker/curator staat centraal, extra uitwisseling tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen (NRW), in wat voor een vorm dan ook, wordt aangemoedigd.

De deelstaat NWR is de dichtstbevolkte regio van Duitsland en dankzij haar industrie een van de belangrijkste innovatieve en economische motoren van Duitsland. Met Kunstsammlung NRW, K21, Kunstmuseum Bonn, Museum Folkwang, Museum Ludwig, Marta Herford, Dortmunder U, Kunsthalle Düsseldorf, Stoschek Collection en de verschillende Kunstvereinen kent de regio een uitstekende artistieke infrastructuur.

Voor wie

De residency bij ZERO kan aangevraagd worden door curatoren/beschouwers die tenminste 1 jaar actief zijn en niet ouder zijn dan 35 jaar. Het is belangrijk dat de resident basiskennis van de Duitse taal heeft.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode beschikbaar:

  • 1 september 2022 – 28 februari 2023

Deze werkperiode is onder voorbehoud en kan wijzigen, bijvoorbeeld afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van € 9.378 ter beschikking voor de reiskosten, materiaalkosten en de kosten voor levensonderhoud. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10%,verwacht. Dit is reeds in de bijdrage verrekend.

De kosten voor de huur van de ruimte en de ondersteuning van de resident door Zero Foundation zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan ZERO Foundation voldaan.

Op dit moment is de accommodatie van de resident nog niet bekend, maar in samenspraak met ZERO Foundation en het Nederlandse consulaat in Düsseldorf wordt naar een passende woonruimte gezocht. De kosten van de woning worden gedekt door de Mondriaan Fonds.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode 2022/2023 is op 2 mei 2022, vóór 17:00 uur CET. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Veysel Yuce: irlfry.lhpr@zbaqevnnasbaqf.ay / 020-5231565.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency (internationaal).

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Omdat een staflid van ZERO deel uitmaakt van de adviescommissie is de aanvraag in het Engels. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan ZERO. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland
Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce