ZERO Foundation – Düsseldorf, Duitsland

Voor wie: curatoren en beschouwers niet ouder dan 35 jaar
Wat: 1 werkperiode van 3 maanden
Wanneer:

  • 1 april 2025 – 31 juni 2025

Zerofoundation

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency (internationaal) voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

In samenwerking met ZERO Foundation in Düsseldorf biedt het Mondriaan Fonds 2 residencies van 3 maanden aan, specifiek gericht op curatoren en beschouwers die tenminste 1 jaar actief zijn en niet ouder dan 35 jaar.

Voor de residency die het Mondriaan Fonds in samenwerking met ZERO Foundation in Düsseldorf heeft opgezet worden onderzoekers en onafhankelijke curatoren uitgenodigd een werkplan in te sturen voor onderzoek dat zich op vergelijkbare wijze als ZERO engageert met hedendaagse beeldende kunst. In de jaren vijftig vond een jonge groep kunstenaars elkaar in hun zoektocht naar radicale nieuwe manieren om kunst te maken met een optimistische, experimentele en innovatieve houding. In 1957 start Heinz Mack, Günther Uecker en Otto Piene met ‘ZERO’. In Nederland inspireerde het bijvoorbeeld de Nul-groep met de kunstenaars Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven en herman de vries. De resultaten van de residency moeten via een presentatie, lezing of andere vorm van publiek programma worden gepresenteerd. De ontwikkeling van de praktijk van de onderzoeker/curator staat centraal, extra uitwisseling tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen (NRW), in wat voor een vorm dan ook, wordt aangemoedigd.

De deelstaat Nordrhein-Westfalen is de dichtstbevolkte regio van Duitsland en dankzij haar economie een van de belangrijkste innovatieve en maatschappelijke drijvende krachten van Duitsland. Waaronder artistieke centra zoals Kunstsammlung NRW, de Düsseldorfer Kunsthalle, de Stoschek Collection/Philara Collection/Kai 10 – particuliere musea in Düsseldorf, en daarbuiten zoals Kunstmuseum en Bundeskunsthalle Bonn, Museum Ludwig in Keulen of het bekende Museum Folkwang in Essen. Echte archiefliefhebbers vinden ook meer papier en dossiers in het kunstenaarsarchief in Brauweiler of in het Centraal Archief van de Duitse Kunsthandel (ZADIK).

Over Zero Foundation

Het team van Stichting ZERO bestaat uit vier jonge, nieuwsgierige en enthousiaste kunsthistorici en theatermakers. Tijdens de residency in de tweede helft van 2023 kunnen de curatoren deelnemen aan een conferentie over het interdisciplinaire project van de “ZERO Abécédaire” met internationale sprekers om zo deel uit te maken van ons internationale netwerk van onderzoekers en curatoren. Tijdens het residency-programma in Düsseldorf vinden verschillende openingen en tentoonstellingen plaats, waaronder de DC Open, waar ZERO aan bijdraagt. Vanwege de deelname van de ZERO Foundation aan ART Cologne wordt de curator uitgenodigd om de resultaten van de residency tijdens de kunstbeurs te presenteren.

In 2023 verbleef Marjolein van der Loo als curator-in-residence in deze residency.

Meer informatie over deze residentie wordt gegeven tijdens de ZERO Meet Up op 7 maart 2024, van 13.00 tot 17.00 uur bij de ZERO Foundation in Düsseldorf. Voor meer informatie over dit evenement klik op onderstaande knop.

Voor wie

De residency bij ZERO kan aangevraagd worden door curatoren/beschouwers die tenminste 1 jaar actief zijn en niet ouder zijn dan 35 jaar. Het is belangrijk dat de resident basiskennis van de Duitse taal heeft.

Werkperiode

Er is 1 werkperiode van 3 maanden beschikbaar:

  • 1 april 2025 – 31 juni 2025

Hoeveel?

Het Mondriaan Fonds stelt een bijdrage van € 5.252 ter beschikking voor de reiskosten, materiaalkosten en de kosten voor levensonderhoud. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van 10%,verwacht. Dit is reeds in de bijdrage verrekend.

De kosten voor de huur van de ruimte en de ondersteuning van de resident door Zero Foundation zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en worden rechtstreeks door het Mondriaan Fonds aan ZERO Foundation voldaan.

Op dit moment is de accommodatie van de resident nog niet bekend, maar in samenspraak met ZERO Foundation en het Nederlandse consulaat in Düsseldorf wordt naar een passende woonruimte gezocht. De kosten van de woning worden gedekt door de Mondriaan Fonds.

De bijdrage aan kunstenaars die gevestigd zijn in het Caribisch deel van het Koninkrijk kan worden  verhoogt om tegemoet te komen aan eventuele hogere reiskosten. Dit wordt per situatie bekeken.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een werkperiode in 2025 is op 21 maart 2024, vóór 16:00 uur (CET) / 10:00 uur (AST). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Veysel Yuce: irlfry.lhpr@zbaqevnnasbaqf.ay / 020-5231565.

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg voor de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Deze vind je via Residency (internationaal).

Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie wordt gedaan met behulp van een adviescommissie. Omdat een staflid van ZERO deel uitmaakt van de adviescommissie is de aanvraag in het Engels. Op basis van de ingediende documenten draagt de adviescommissie kandidaten voor aan ZERO. Zij kiezen de uiteindelijke deelnemers voor de residency.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce