Voucher Internationaal

Ben je beeldend kunstenaar, curator of beschouwer uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk? Wil je snel kunnen inspringen op een uitnodiging van een internationaal erkend(e) hedendaagse beeldende kunstinstelling,-platform,-festival of -symposium in het buitenland? Misschien biedt de Voucher Internationaal uitkomst.

Deelname Jeanette Bisschops aan Artist Talk van MMCA

Voor wie

Beeldend kunstenaars, onafhankelijke curatoren en beschouwers uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Waarvoor

Voor het vergroten van de zichtbaarheid en internationale waardering voor hedendaagse beeldende kunst uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Hoeveel

De bijdrage is alleen bedoeld voor reis- en verblijfkosten tot een maximaal bedrag van € 2500.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Wie komt in aanmerking?

Beeldend kunstenaars, onafhankelijke curatoren en beschouwers uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Waarvoor?

De bijdrage Voucher Internationaal biedt een verkorte aanvraagprocedure om snel in te kunnen gaan op een uitnodiging van een internationaal erkend(e) hedendaagse beeldende kunstinstelling, -platform, -festival of symposium in het buitenland voor bijvoorbeeld het geven van een lezing, performance, workshop of deelname aan een panel.

Hoeveel?

De bijdrage is alleen bedoeld voor reis- en verblijfkosten tot een maximaal bedrag van € 2500.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan op elk moment van het jaar mits het budget toereikend is. Op de website kun je een account aanvragen als je die nog niet hebt. Deze heb je nodig om een aanvraag te kunnen indienen. Aanvragen kunnen vanaf 4 maanden tot 5 weken voor de aanvang van de presentatie worden ingediend. We streven ernaar om de aanvraag binnen 5 weken te behandelen. In een enkel geval kan de behandeling langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Mijn fonds

Voorwaarden

  • De kunstenaar, curator of beschouwer moet zijn uitgenodigd door een internationaal erkend(e) hedendaagse beeldende kunstinstelling, -platform, -festival of -symposium in het buitenland.
  • Voor curatoren en beschouwers geldt dat de activiteit waarvoor zij aanvragen onderdeel moet uitmaken van hun onafhankelijke praktijk.
  • Uit de uitnodiging blijkt dat de instelling, het platform, het festival of het symposium een redelijke fee aan de kunstenaar, curator of beschouwer betaalt voor de lezing, workshop, performance of deelname aan een panel.
  • De bijdrage kan niet aangevraagd worden voor een onderzoekreis ten behoeve van (de voorbereiding van) een tentoonstelling of presentatie. Ook kan niet aangevraagd worden voor activiteiten met betrekking tot een commerciële galerie of een kunstinstelling, -platform, -festival of -symposium die/dat primair is gericht op verkoop.
  • De bijdrage kan niet worden aangevraagd voor dezelfde kosten waarvoor binnen een andere regeling bij het Mondriaan Fonds kan worden aangevraagd.

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt gecontroleerd op volledigheid. Voor de Voucher Internationaal wordt een vereenvoudigde procedure gehanteerd. De aanvraag wordt beoordeeld op basis van:

  • Relevantie van de lezing, performance, workshop of panel deelname voor het vakgebied.
  • Kwaliteit van het/de internationaal erkende hedendaagse beeldende kunstinstelling, -platform, -festival of -symposium.
  • Kwaliteit van het artistiek functioneren van de aanvrager.
  • Motivatie: draagt de lezing, workshop, performance, etc. van de kunstenaar of curator bij aan de bekendheid van en de internationale waardering voor relevante hedendaagse beeldende kunst uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk (overstijgt de activiteit het persoonlijke belang van de kunstenaar of curator).

Daarnaast hechten we grote waarde in spreiding en zullen niet alle aanvragen voor eenzelfde evenement worden gehonoreerd. De bijdrage Voucher Internationaal wordt toegekend als het bestuur van het Mondriaan Fonds positief besluit. Een toekenning of afwijzing heeft geen gevolgen voor andere aanvragen bij het Mondriaan Fonds.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hieronder vind je een checklist waarop alles bij elkaar staat en die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce

Heleen de Hoog

Fenna Lampe