Click here for English
Jesus Canuto Iglesias (1992) liet zich voor zijn installatie op Prospects inspireren door het grootste wierookvat ter wereld. Deze zogenaamde Botafumeiro, een belangrijk symbool in de Spaanse cultuur, bevindt zich in de kathedraal van het bedevaartsoord Santiago de Compostella. Wierookvaten zijn niet weg te denken uit de katholieke kerk. Ze hebben een spirituele betekenis: de opstijgende rook staat symbool voor de verbinding tussen aarde en hemel. Daarnaast dient wierook ook een praktisch doel, namelijk de lichaamsgeur van kerkbezoekers maskeren.
Iglesias gebruikt deze dubbelzinnige betekenis van wierookvaten als startpunt voor The Sensor, the Censers, and the Holy Sensers (2025). Deze zintuigenprikkelende installatie bestaat uit een stalen raamwerk met drie wierookvaten. De eerste is onzichtbaar, de tweede hangt glimmend en wel in het zicht. De derde valt rottend uit elkaar. Ze vormen een triptiek, geïnspireerd op religieuze triptieken uit de renaissance en middeleeuwen die bol staan van symboliek. Voor de kunstenaar symboliseren de vaten verschillende stadia van begrip en zeggen ze iets over de menselijke conditie. “Met iedere technologische uitvinding wordt kennis democratischer,” aldus de kunstenaar, “maar misschien wordt het daarbij ook meer bedorven door onze menselijkheid.”
Iglesias is een soort kunstenaar-uitvinder, zijn sculpturen en installaties zitten vaak vol technologische experimenten. Het meest ambitieuze deel van deze installatie is tevens het kleinste. Hij ontwikkelde een methode om zelf, met behulp van onder andere silicone en zonlicht, een eigen chip te maken. Deze handgemaakte chip fungeert als een transistor. Hij reageert op de aanraking van bezoekers, en stuurt de motoren en de lampen in de installatie aan.
Tekst: Sarah van Binsbergen