Click here for English
Dimitri van den Wittenboer (1989) creëert langlopende, sociaal geëngageerde kunstprojecten die draaien om gemeenschapsvorming en cocreatie. Hij faciliteert omgevingen die uitnodigen tot radicaal delen, collectief eigendom en zelforganisatie. Zo zoekt hij naar manieren om toenemend individualisme en vervreemding, aangewakkerd door het kapitalisme, tegen te gaan. Om dat te bereiken werkt hij bewust buiten de kunstwereld en kiest hij plekken midden in de samenleving voor zijn performatieve interventies. De installatie Home (2024-2025) op Prospects is hier dan ook een uitzondering op. Het werk geeft echter wel een goede inkijk in Van den Wittenboers wereld en kunstpraktijk.
De installatie bestaat uit een eenvoudige inrichting – bed, tafel, lamp, stoel, laptop en een paar boeken – die symbool staat voor menselijke basisbehoeften zoals veiligheid en onderdak. De afgelopen jaren richt Van den Wittenboers werk zich steeds meer op migratie en de ervaringen van mensen zonder papieren. In die context krijgt het idee van ‘thuis’ een dubbelzinnige lading: het betekent iets heel anders voor degenen die hun thuis juist zijn kwijtgeraakt. Dagelijks activeert Van den Wittenboer de installatie op Prospects met korte performances waarin hij dagboekaantekeningen deelt en fragmenten uit boeken die hem inspireren. De ruimte is een uitnodiging tot reflectie en ontmoeting.
Vorig jaar startte de kunstenaar in België zijn promotieonderzoek naar de ethiek en esthetiek van politiek geëngageerde kunst. Hoe kunnen kunst en activisme elkaar versterken? En wat is de rol van liefde hierin? Home vormt alvast een eerste verkenning naar deze vragen.
Tekst: Esmee Postma