Click here for English
Kunstenaar en ontwerper Bianca Carague (1995) dompelt haar publiek graag onder in fictieve werelden. Met video’s, sculpturen, installaties en games bouwt ze deze werelden om te speculeren over de toekomst. Daarbij nodigt ze toeschouwers uit om kritisch te reflecteren op machtsverhoudingen en de huidige technologische uitdagingen.
Het project Maria Islands (2023-2024), waarvan op Prospects een deel te zien is, gaat in op onze globale afvalverwerking. Omdat westerse landen hun enorme hoeveelheden afval zelf niet kunnen of willen verwerken, kiezen ze er vaak voor om het probleem te verplaatsen. In de loop der jaren werden zo tonnen afval naar landen in Zuidoost-Azië verscheept. Als uitgangspunt voor haar werk neemt Carague een fictieve, plastic eilandengroep die onderdeel is van de Filipijnen. Deze eilandengroep is geïnspireerd op The Great Pacific Garbage Patch: een verzameling plastic afval in de noordelijke Stille Oceaan die op een bepaalde manier zelf een eiland is geworden, ter grootte van drie keer Frankrijk. Wat in werkelijkheid een berg troep is die de biodiversiteit aantast, wordt in Maria Islands een bloeiend ecosysteem met nieuwe dier- en plantsoorten die zich hebben aangepast om in deze plastic omgeving te overleven. Ze worden tot leven gewekt en beschermd door de ‘techno-god’ Maria.
Zo reageert Carague met Maria Islands op de machtsdynamiek van globale afvalverwerking. Wat zou er gebeuren als de Filipijnen deze dynamiek naar eigen hand zouden zetten, en het gedumpte plastic afval zouden gebruiken om hun territorium uit te breiden?
Tekst: Sarah van Binsbergen