Click here for English
Wat is natuurlijk, wat is kunstmatig? Welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op hoe we ons dagelijks leven ervaren en vormgeven, en op hoe we ons de toekomst voorstellen? In hun kunstpraktijk houdt Paula Garcia Sans (1993) zich met deze vragen bezig. Garcia Sans maakt sculpturen maar werkt voornamelijk met 3D-software om dromerige games en video-installaties te maken die interacties tussen mens en machine onderzoeken.
De inspiratie voor The Hatching (2025) is een initiatief van Catalaanse boeren om drones in te zetten om hun gewassen te beschermen tegen vogels. Dit zette Garcia Sans aan om zich te verdiepen in andere manieren waarop de mens vanuit de lucht invloed probeert uit te oefenen op het land. In de beelden die hen op basis van dit onderzoek maakte, plaatst hen de artificiële, machinegestuurde intelligentie van de drone tegenover die van de valk: een wezen van vlees en bloed dat al eeuwenlang wordt ingezet voor soortgelijke doeleinden als de drone.
Garcia Sans toont twee sculpturen van glas, steen en was, en een video van met 3D-software geproduceerde animaties en tekeningen. Een beamer projecteert de video op twee glazen panelen, die in een 90 graden hoek tegenover elkaar hangen. Doordat beide glazen panelen elkaars beelden reflecteren, ontstaat er een spookachtige effect. In een eindeloze spiegeling lopen ze door elkaar: de drone en de valk, nieuwe en oude technologie, artificieel en natuurlijk.
Tekst: Sarah van Binsbergen