Deveron Projects – Schotland

Voor wie: beeldend kunstenaar
Wat: 1 werkperiode van 3 maanden
Wanneer: 1 mei 2025 – 31 juli 2025

Fionn presents clay by Jassy Earl

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Let op! Wil je aanvragen voor deze residency? Ga terug naar Residency voor de voorwaarden, beoordeling en checklist voor je aanvraag.

Deveron Projects is een internationale sociaal geëngageerde kunstorganisatie die al 30 jaar gevestigd is in Huntly, Schotland. Onze residenties en projecten bouwen aan een diepgaande en betekenisvolle samenwerking tussen kunstenaars, gemeenschappen en plaatsen door middel van het proces van kunst maken. Dit werk is gericht op het creëren van relaties tussen mensen en over verschillen heen, het verbinden van onze stad en de mensen die hier wonen met wereldwijde rechtvaardigheidsbewegingen en het realiseren van ambitieuze en toonaangevende interdisciplinaire kunstwerken.

In samenwerking met Mondriaan Fond biedt Deveron Projects’ Publics Residency de geselecteerde kunstenaar een gefinancierde residentie van 3 maanden in Huntly. De kunstenaar woont en werkt in het landelijke noordoosten van Schotland en zal deel uitmaken van de gemeenschappen die Deveron Projects vormen en de bredere ecologie van de stad. Ze worden ondersteund om samen te werken, te experimenteren en hun praktijk uit te breiden door middel van een intensieve periode van samen leren, maken en praten met anderen. Door dit proces wordt de kunstenaar ondersteund bij het ontwikkelen van nieuw werk dat hij/zij aan het einde van de residentieperiode kan delen/presenteren.

Voor wie

Beeldend kunstenaars die werken in elk medium zijn welkom. Ervaring met een sociaal geëngageerde praktijk is niet essentieel, wel een verlangen om samen te werken, te experimenteren en te leren met anderen als onderdeel van je creatieve proces.

Om een aanvraag te kunnen doen, moeten kunstenaars in hun (concept)plan aangeven hoe de bestaande praktijk aansluit bij de locatie en context van Deveron Projects. Dit kan bijvoorbeeld zijn: klimaatcrisis, gemeenschapsvorming, ecologieën, migratie, voedsel, politiek, landelijkheid, koloniale geschiedenissen/voorstellingen, over het hoofd geziene verhalen en geleefde ervaringen, sociale rechtvaardigheid. Dit plan kan veranderen als de kunstenaar eenmaal bezig is met de residentie.

Werkperiode

Er is een werkperiode beschikbaar van 3 maanden, die plaatsvindt tussen 1 mei 2025 en 31 juli 2025. Deveron Projects heeft enige flexibiliteit in het programma. Als deze data niet mogelijk zijn, zijn andere data bespreekbaar.

Hoeveel?

De kosten voor woon- en werkruimte, netwerken en presentatie dan wel publieksbetrokkenheid zijn gedekt en worden door het Mondriaan Fonds rechtstreeks aan Deveron Projects voldaan. De bijdrage aan de kunstenaar is vastgesteld op € 8.563,- Dit bedrag is bedoeld voor één persoon en wordt ter beschikking gesteld voor de reiskosten, de kosten voor levensonderhoud en materiaalkosten (betaald door de kunstenaar).

De kunstenaar krijgt de beschikking over het speciaal ontworpen, goed toegankelijke ‘Artists’ House’ van Deveron Projects. Er zijn een tweepersoonsslaapkamer en een tweepersoons bothy/slaaphutje aanwezig, en daarnaast een grote, open en flexibele studio, een keuken en een badkamer.

Kunstenaars mogen zonder extra kosten een partner/vriend/familielid meenemen. Voor meer informatie over de capaciteit en toegankelijkheid van de accommodatie kun je contact opnemen met Deveron Projects (vasb@qrireba-cebwrpgf.pbz). De toegankelijkheidsgids van het Artist’s House vind je hier.

De residency beschikt over een bescheiden toegankelijkheidsbudget dat indien nodig gebruikt kan worden om deelname aan de residency mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld besteed worden aan een langzamere vorm van reizen, kinderopvang, mobiliteitshulpmiddelen, communicatiehulpmiddelen of een reisbuddy.

Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een residency bij Deveron Projects in 2024 is 21 maart, voor 16:00 PM (CEST) / 10:00 PM (AST). Voor meer informatie, neem contact op met Mirthe Wacki via zvegur.jnpxv@zbaqevnnasbaqf.ay

Een bijdrage voor deze residency kan alleen worden aangevraagd tijdens de jaarlijkse selectierondes die door het Mondriaan Fonds worden aangekondigd op de website. Lees voor het indienen van een aanvraag de uitleg over de voorwaarden, beoordeling en aanvraagprocedure. Lees ook de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op bijdragen van het Mondriaan Fonds.

Algemene voorwaarden

Selectie

De selectie vindt plaats met behulp van een adviescommissie van het Mondriaan Fonds. Een afgevaardigde van Deveron Projects maakt deel uit van deze commissie. Aanvragen moeten daarom in het Engels worden ingediend.

Andere bijdragen voor residencies in binnen- en buitenland

Omdat per ronde voor 1 of 2 resident(en) gekozen kan worden, zullen veel aanvragers teleurgesteld worden. We willen je daarom op de mogelijkheid wijzen dat voor een andere residency een Kunstenaar Project aangevraagd kan worden. De residency waarvoor je aanvraagt mag niet aangeboden zijn in één van de aanvraagrondes van het Mondriaan Fonds.

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Heleen de Hoog