Ghita Skali

Ghita Skali heeft een multidisciplinaire praktijk die installaties, video’s en interventies omvat en is zowel humoristisch als kritisch. Bizar nieuws, geruchten en propaganda gebruikt Ghita om institutionele machtsstructuren zoals de westerse hedendaagse kunstwereld, onderdrukking door natiestaten en overheidspolitiek te ontwrichten.

Ghita Skali bekritiseert in haar werk de selectieprocedure van kunstprijzen en van de Prix de Rome in het bijzonder. Tot midden 20ste eeuw moesten deelnemers achter gesloten deuren een examen maken bij de Rijksakademie. Via een luik in de deur ontvingen de afgezonderde kunstenaars eten en materialen. Zo’n originele deur maakt onderdeel uit van Skali’s werk voor de Prix de Rome 2023. Voor de kunstenaar symboliseert de deur de schijn van gelijke kansen die kunstprijzen opwekken, waar dit systeem uitsluitend en discriminerend is.

De jury

De jury waardeert de manier waarop Ghita Skali binnen een spectrum aan verschijningsvormen een verbinding maakt tussen het persoonlijke en het politieke en het fictieve en het feitelijke. Het werk is lichtvoetig, maar nooit oppervlakkig. Door slimme interventies weet Ghita zowel binnen als buiten het museum de realiteit te bevragen. De kunstenaar kan met slechts een enkel object een grote boodschap overbrengen.