Jonas Staal

Jonas Staal onderzoekt in zijn werk de relatie tussen kunst, propaganda en democratie. De kunstenaar analyseert en bevraagt de wereld van nu en haar heersende machtsregimes. Via artistieke en theoretische uitingen – waaronder publieke interventies, tentoonstellingen, video studies en publicaties – verspreidt Jonas tegelijkertijd nieuwe democratische modellen om een meer solidaire wereld te realiseren.

Voor de Prix de Rome 2023 zet Jonas Staal zijn artistiek onderzoek voort naar (neo)koloniale propaganda door de eeuwen heen. Centraal staat het vulkanische eiland Ascension, gelegen in de Atlantische Oceaan. Middels video, een maquette en een dagboek uit 1728 vertelt de kunstenaar hoe het eiland is gevormd door koloniale, industriële en uitbuitende machtsstructuren; van een openluchtgevangenis voor een verbannen VOC-bemanningslid tot de geo-engineering van het ecosysteem en de bouw van satellieten voor planetaire surveillance.

De jury

De juryleden waarderen de consistente manier waarop de kunstenaar globale en lokale thematiek met elkaar verbindt en tegelijkertijd werkt aan een nieuw discours. Jonas laat meer persoonlijke reflecties en nieuwe conceptuele en visuele methodes toe in zijn werk. Naast zijn interesse in het vormgeven van nieuwe modellen voor de toekomst, merkt de jury ook zijn toenemende interesse in het kritisch onderzoeken van historische modellen op.