Josefin Arnell

Josefin Arnell gebruikt film als voornaamste medium, maar wijkt regelmatig uit naar ‘fysieke’ disciplines als teken-, performance- en installatiekunst. Haar werk bevindt zich op de grens tussen documentaire en fictie waarbij personages proberen te navigeren door een hedendaagse wereld die nagenoeg onmogelijke eisen aan hen stelt. Veelal werkt gebruikt Josefin met mensen zonder professionele acteerachtergrond voor haar films waarin ze de rauwheid en ruwheid vastlegt van levens die geregeerd worden door onbereikbare verlangens en de hang naar perfectionisme en controle.

Voor de Prix de Rome 2023 werkt Josefin Arnell met bezoekers en medewerkers van het Amsterdamse buurtcentrum De Witte Boei aan een film waarbij fantasie en fictie het alledaagse leven dwars doorboren. In het kader van de woningnood en besparingen op sociale voorzieningen vraagt Arnell zich af wat het betekent om een ‘goede’ burger te zijn. Via storytelling werpt de kunstenaar een blik op de realiteit in de buurt en wakkert de verbeelding van de bezoeker aan.

De jury

De jury waardeert de unieke artistieke stem van Josefin Arnell binnen de hedendaagse beeldende kunst, een stem die stevig en uitgesproken is. De jury is enthousiast over de wijze waarop ze in haar werk referenties naar zogenaamde hoge en populaire cultuur combineert. Tegelijkertijd weet ze met haar uitbundige installaties en films een plek te creëren waar mensen zich uitgenodigd en betrokken voelen. Hiermee zoek Josefin de spanning op tussen eigenzinnige grilligheid en collectieve beleving.