Voucher Documenta

Ben je beeldend kunstenaar met internationale ambities? Wil je meer inzicht in het internationale beeldende kunstveld? En je internationale netwerk verbreden? Misschien kun je gebruik maken van de Voucher Documenta.

documenta fifteen, ruruHaus, Kassel, 2022. Foto: Nicolas Wefers

Voor wie

Beeldend kunstenaars

Waarvoor

Voor het versterken van de internationale positie van beeldende kunstenaars uit het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoeveel

Toegangskaarten voor de previewdagen van de Documenta 15 en max. €600 voor reiskosten en onderkomen in Kassel. Previewdagen zijn van 15 t/m 17 juni. De voucher voor beeldend kunstenaars gevestigd in Caraïbische Nederland is max. €2.000.

Checklist

Check deze lijst zorgvuldig voor je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Aanvraag gesloten

Probeer het de volgende aanvraagronde.

Wie komt in aanmerking?

Voor beeldend kunstenaars met een beroepspraktijk van ten minste één jaar. Bij de selectie wordt gestreefd naar een goede mix in leeftijd, achtergrond, gender en discipline.

Waarvoor?

De bijdrage is bedoeld om de internationale positie van beeldend kunstenaars uit het Koninkrijk der Nederland en een impuls te geven door hun aanwezigheid op belangrijke internationale events te stimuleren. Het Mondriaan Fonds biedt beeldend kunstenaars zo de gelegenheid om inzicht te krijgen in het internationale beeldende kunstveld, hun eigen internationale netwerk te versterken en hen te ondersteunen bij hun internationale profilering.

Hoeveel?

Een toekenning bestaat uit een toegangskaart voor de professional preview en opening van Documenta. Daarnaast draagt het Mondriaan Fonds maximaal €600 per persoon bij aan de reiskosten naar en van Kassel en de kosten van een onderkomen.

De reiskostenvergoeding voor beeldend kunstenaars gevestigd in Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlander is maximaal €2.000. Dit omdat de reiskosten vanuit de Cariben hoger zijn.

Er zijn 20 toegangskaarten beschikbaar.

Hoe en wanneer aanvragen?

Beeldend kunstenaars konden tot 23 maart 2022, voor 17:00u (tijdzone Central European Time, UTC+1) een aanvraag indienen via de website. Hierbij vroegen we om een cv en een motivatie.

Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht toegekend. De geselecteerde kunstenaars ontvangen begin mei bericht over hun aanvraag.

Voorwaarden

 • Je werkt minimaal 1 jaar als professioneel beeldend kunstenaar.
 • Je moet als kunstenaar artistiek actief en ingebed zijn in de professionele beeldende kunst in het Koninkrijk der Nederlanden.
 • Je bent tenminste de previewdagen aanwezig in Kassel, je bent aanwezig bij de meet-up die georganiseerd wordt door de Nederlandse ambassade en je werkt na afloop mee aan een evaluatie over je bezoek aan Documenta.
Algemene voorwaarden

Beoordeling

Op basis van het cv, de motivatie en de website (indien geen website bijvoorbeeld Instagram) van de kunstenaar wordt de kwaliteit van de praktijk, de internationale potentie van de kunstenaar, en de relevantie en urgentie van de mogelijke deelname beoordeeld.

Medewerkers van het fondsbureau maken op basis van je cv, motivatie en website (indien geen website bijvoorbeeld Instagram), een shortlist en leggen deze voor aan de commissie. De commissie heeft inzicht in de volledige lijst en heeft de mogelijkheid om kunstenaars die op de long list staan alsnog te agenderen. Ook de adviescommissie beoordeelt je aanvraag op basis van je cv, motivatie en website. De commissie maakt de uiteindelijke selectie. De geselecteerde kunstenaars ontvangen begin mei bericht over hun aanvraag.

In de motivering van de beeldend kunstenaars die willen aanvragen moeten  tenminste de volgende aspecten worden beschreven:

 • Een motivatie om de previewdagen van de betreffende Documenta bij te wonen.
  • Geef aan op welke manier dit bezoek bijdraagt aan de internationalisering van je praktijk en de verbreding van je internationale netwerk.
   • Het bezoek aan Documenta wordt in eerste plaats georganiseerd om je internationale netwerk te versterken. Het is belangrijk dat je in je motivatie aangeeft wie je hoopt te ontmoeten, of je al afspraken hebt gemaakt en waarom dit bezoek relevant is voor jou en je professionele ontwikkeling.
   • Uit je motivatie blijkt een open en actieve houding ten opzichte van de verbreding van het eigen internationale netwerk.
Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen, heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hieronder vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: ga niet over het aantal pagina’s of tekens heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Vragen over deze regeling? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay.

Veysel Yuce

Kalender