Kunst Presentatie Internationaal

Ben je kunstenaar en ga je werk in het buitenland presenteren? Of wil je als internationaal erkende kunstinstelling buiten Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk hedendaagse kunst uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk laten zien, mogelijk in combinatie met nieuw te maken werk? Misschien kom je in aanmerking voor een bijdrage Kunst Presentatie Internationaal.

Magali Reus – On Like Scenery, 2022. Courtesy Magali Reus; The Approach, Galerie Fons Welters, Amsterdam

Voor wie

Voor kunstenaars uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk of buitenlandse instellingen.

Waarvoor

Kosten die de zichtbaarheid van het werk vergroten en voor de productie van nieuw werk.

Hoeveel

Afhankelijk van de soort kosten.

Checklist

Check zorgvuldig deze lijst voordat je aan je aanvraag begint.

Wie gingen je voor?

Bekijk toegekende aanvragen van deze regeling.

Start je aanvraag

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je de checklist doorlopen?

Deze uitleg is bedoeld voor kunstenaars uit Nederland die een Kunst Presentatie Internationaal willen aanvragen. Buitenlandse platforms kunnen de Engelse uitleg raadplegen.

Wie komt in aanmerking

Kunstenaars die artistiek inhoudelijk actief zijn in de beeldende kunsten en in die hoedanigheid ingebed zijn in de professionele hedendaagse beeldende kunstpraktijk in Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius) die hun werk in het buitenland willen presenteren of internationaal erkende kunstinstellingen buiten Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk die actueel werk van levende beeldend kunstenaars uit Nederland en/of het Caribisch deel van het Koninkrijk willen tonen, kunnen een bijdrage krijgen.

Met Kunst Presentatie Internationaal stimuleert het Mondriaan Fonds de bekendheid van en de internationale waardering voor relevante hedendaagse beeldende kunst uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk zodat de internationale positie van beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk wordt versterkt.

Waarvoor?

  • Kosten die de zichtbaarheid van het werk vergroten en niet in de reguliere begroting van een presentatie zijn opgenomen. Zoals reis- en verblijfkosten van betrokken kunstenaar(s) en/of gastcurator, transport- en daarbij horende verzekeringskosten, en vertaalkosten.
  • Kosten voor de productie van nieuw werk.

Hoeveel?

  • Reiskosten (retour) voor de betrokken kunstenaar(s) en/of gastcurator voor één productiereis en één reis om aanwezig te zijn bij de opening van de presentatie;
  • Maximaal € 1000 verblijfkosten per persoon voor de betrokken kunstenaar(s) en gastcurator(en) uit Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk;
  • Kosten voor transport en verzekering tijdens transport van het werk dat getoond gaat worden;
  • Maximaal 50% van de productiekosten van nieuw (site-specific) werk dat in opdracht van de buitenlandse kunstinstelling wordt gemaakt;
  • Maximaal 25% van de kosten voor de publicatie die aan de presentatie gekoppeld is;
  • Maximaal 50% van de vertaalkosten voor ondertiteling van een film.

Hoe en wanneer aanvragen

Aanvragen kan op elk moment van het jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds. Op de website kun je een account aanvragen, die je nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van 3 maanden vanaf het moment dat de aanvraag volledig is ingediend. Echter, door de vele aanvragen bij het fonds kan de behandeltermijn langer duren. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.

Deze uitleg is gebaseerd op de deelregeling Kunst Presentatie Internationaal.

Direct aanvragen

Voorwaarden

Beoordeling

De ingezonden aanvraag met bijlagen wordt door medewerkers van het Mondriaan Fonds gecheckt op volledigheid. Is dit akkoord, dan wordt de aanvraag voorgelegd aan de leden van de commissie die adviseert over het toekennen van een bijdrage Kunst Presentatie Internationaal.

Een bijdrage Kunst Presentatie Internationaal kan alleen worden toegekend als de adviescommissie positief adviseert. Bij een positief advies kan de adviescommissie een aanbeveling doen over de hoogte van de bijdrage en de periode waarover deze verstrekt wordt.

Vanwege beperkt budget kan het Mondriaan Fonds helaas niet altijd alle positieve adviezen honoreren. Het bestuur van het Mondriaan Fonds vraagt de adviescommissie in dat geval de positieve adviezen in volgorde van prioriteit te rangschikken. Dat betekent dat het kan gebeuren dat een aanvraag positief beoordeeld is, maar dat er toch geen bijdrage toegekend wordt.

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Checklist

Om je aanvraag te kunnen behandelen heeft het Mondriaan Fonds informatie nodig: gegevens die je in het aanvraagformulier kunt invullen plus documenten die je kunt uploaden. Hier vind je een checklist die de indeling volgt van het aanvraagformulier.

Bekijk hier een voorbeeld van het aanvraagformulier organisatie

Tip: verzamel de informatie voordat je begint met invullen van het online aanvraagformulier. De bijlagen kun je als pdf uploaden. Let op: zorg dat je documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Anders kunnen we je aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Ga niet over het aantal pagina’s heen waar een maximum is aangegeven.

Checklist afgevinkt? Dan ben je klaar om je aanvraag te starten!

Mijn fonds

Vragen & contact

Als iets niet helemaal duidelijk is, kun je contact met ons opnemen. Hiernaast vind je de contactpersoon van deze regeling.

Of bel 020 523 15 23 of mail naar vasb@zbaqevnnasbaqf.ay

Veysel Yuce

Heleen de Hoog