Prix de Rome Architectuur 2018

De opdracht voor de Prix de Rome Architectuur 2018 was gericht op het ‘Low Pressure’ landelijk gebied in Oost-Groningen. 66 architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten ontwierpen hiervoor een interventie voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk. De jury selecteerde 4 architecten voor de shortlist: Alessandra Covini, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries. Zij maakten speciaal voor de prijs nieuw werk dat te zien was in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Architect Alessandra Covini won de Prix de Rome Architectuur 2018 voor haar ruimtelijk voorstel Amsterdam Allegories. 

Winnaar Alessandra Covini

Alessandra Covini deed met Amsterdam Allegories een voorstel waarin ‘high pressure’ vervangen wordt door ‘hoge intensiteit’: een dynamische, waterrijke haven met 21 ‘eilanden voor de toekomst van Amsterdam.’ De eilanden verwijzen door een verscheidenheid aan zintuiglijke gewaarwordingen op poëtische wijze naar de identiteit van de stad, haar dromen en obsessies, verlangens en eigenaardigheden. Het is niet het type programma dat hen karakteriseert, maar de mogelijkheden voor ontmoetingen tussen mensen en andere dieren, planten en mineralen. Covini tracht op deze wijze een nieuw soort publieke ruimte te scheppen. Eén waar ontspanning re-creatie wordt: een plek voor actie, in plaats van passieve consumptie. Het is in dit surreële, experimentele publieke domein dat  Amsterdammers transformeren van gebruikers naar zeevaarders, verzamelaars, agrariërs, cartografen en ontdekkingsreizigers.

Bram van Kaathoven, Nieuw-Atlantis, inzending Sixhaven.

Bram van Kaathoven

In het voorstel Nieuw-Atlantis, stelt Bram van Kaathoven de leegheid van Sixhaven centraal door deze letterlijk met een gebouw te omsluiten.

Katarzyna Nowak, Vrijhaven, inzending Sixhaven. Foto: Johannes Schwartz

Katarzyna Nowak

Katarzyna Nowak biedt met haar plan Vrijhaven een nieuwe kijk op het publieke domein. Zij stelt dat betekenisvolle publieke ruimte een vereiste is voor een gezonde, groeiende stad. Het ontwikkelen van openbare ruimte krijgt in haar voorstel voorrang boven de stedelijke bebouwing in het gebied.

Rademacher de Vries, Foundations, inzending Sixhaven. Foto: Johannes Schwartz

Rademacher de Vries

Rademacher de Vries is de samenwerking tussen David Rademacher en Christopher de Vries. Zij namen een denkbeeldige toekomst als uitgangspunt voor hun project Foundations. De lege fundamenten van een denkbeeldige Sixtower worden verhuurd aan uiteenlopende groepen die ieder hun eigen ruimte claimen, van bovenaf geobserveerd door buitenstaanders.

De jury

De jury Prix de Rome Architectuur 2018 bestond uit: Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects); Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans); Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI); Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism); Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006); Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum)
en voorzitter zonder stemrecht Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).