Prix de Rome Beeldende Kunst 2015

In 2015 werden kunstenaars Christian Nyampeta, het duo Foundland, Hedwig Houben en Magali Reus geselecteerd voor de shortlist. Zij maakten speciaal voor de prijs nieuw werk dat te zien was in De Appel in Amsterdam. Beeldend kunstenaar Magali Reus won de Prix de Rome Beeldend Voor de Prix de Rome 2015 presenteert Reus binnen de serie Leaves.

Winnaar Magali Reus

Voor de Prix de Rome maakte Reus 5 nieuwe werken van haar serie Leaves (2015), die bestaat uit zeer gedetailleerde sculpturen afgeleid van het complexe mechaniek aan de binnenzijde van hangsloten. Ze zijn ontdaan van hun functie en aanzienlijk vergroot, gemaakt van meerdere lagen metaallegeringen, plastic en gegoten onderdelen. Door de deels blootgelegde omhulling kan men grafische verwijzingen vinden naar de Westerse kalender. Deze leestekens activeren de geest: de nummers, letters en maanden verwijzen op raadselachtige manier naar emotionele zaken: ‘verjaardagen, jubileums, deadlines, sterfgevallen. Iedere sculptuur is een soort ‘metafoor voor inhoud die we net niet kunnen bevatten’, merkt Reus op: ‘Ik hou van deze versmelting van een soort versimpeld en grafisch beeld van de wereld met meer flamboyante sluimerende verhalen.’

Foundland, Failed Futures & Extended Borders. Installation for Prix de Rome 2015 exhibition at De Appel arts centre in Amsterdam. Foto: Daniel Nicolas

Foundland

Foundland maakte voor de Prix de Rome nieuw werk dat gebaseerd is op een serie interviews met Yassin Elsrakbi (1943), verzameld in 2015. De vader van Foundland lid Ghalia Elsrakbi is een recente vluchteling uit Syrië en woonachtig in Cairo.

Hedwig Houben, Personal Matters and Public Affairs, 2015 (filmstill)

Hedwig Houben

Personal Matters and Public Affairs, de inzending van Hedwig Houben, gaat in op de positie en status van het zelfstandige ding/individu wanneer deze zich niet meer in de privé-omgeving bevindt. In de vorm van een portret genaamd ‘I’ betreedt het individu/ding de publieke ruimte waar het geconfronteerd wordt met ‘The Other’.

Christian Nyampeta, Hosting Structures, 2015, installatation at Prix de Rome exhibition at de Appel arts centre Amsterdam. Foto: Daniel Nicolas

Christian Nyampeta

De Franse literaire criticus Roland Barthes stelt dat er een relatie is tussen ritme en macht en dat onderdrukking een ritmisch medium is. Nyampeta presenteert zijn werk dat hij voor de Prix de Rome maakte als een soort publiek interieur, een studiekamer bewoond door individuen die allen een andere perspectief hebben op wat harmonie is.

De jury

De juryleden van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2015 waren: Pernille Albrethsen (freelance criticus, auteur en curator uit Denemarken), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum uit Duitsland), Jan van de Pavert (beeldend kunstenaar uit Nederland), Francesco Stocchi (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans Van Beuningen uit Italië), Roy Villevoye (beeldend kunstenaar uit Nederland) en voorzitter zonder stemrecht Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).