Prix de Rome Beeldende Kunst 2013

In 2013 werden kunstenaars Christian Friedrich, Falke Pisano, Ola Vasiljeva en Remco Torenbosch geselecteerd voor de shortlist. Zij maakten speciaal voor de prijs nieuw werk dat te zien was in De Appel in Amsterdam. Beeldend kunstenaar Falke Pisano won de Prix de Rome Beeldend Voor de Prix de Rome 2013 met het werk Prison Work.

Winnaar Falke Pisano

Voor de Prix de Rome 2013 ontwikkelde Pisano een nieuw werk dat deel uitmaakt van de langlopende serie The Body in Crisis (2011—), waarin ze inzoomt op momenten in de geschiedenis waarop men anders over het menselijk lichaam is gaan denken. Ze stelt dat het lichaam op die keerpunten door politieke, sociale en economische veranderingen in een staat van crisis terecht is gekomen.

Christian Friedrich, A Translation of Unwritten Writings I, de Appel arts centre, Amsterdam, 2013. Foto: Daniel Nicolas

Christian Friedrich

Binnen tien jaar veranderde Friedrichs werk van tekstueel naar sculpturaal en weer terug: van werk met woorden op papier naar beeldengroepen met afgietsels van gehavende lichamen, naar films waarin diezelfde lichamen figureren, om nu, in het kader van de Prix de Rome 2013, te resulteren in een vertelling — half proza, half poëzie — voorgedragen in een computergestuurde mise-en-scène.

Remco Torenbosch, European Contextualising in Analytical Sociology and Ethnographical Representation on History and the Present, de Appel arts centre, Amsterdam, 2013. Foto: Daniel Nicolas

Remco Torenbosch

In zijn werk onderzoekt Remco Torenbosch sociaal-economische veranderingen in de (recente) wereldgeschiedenis. Voor de Prix de Rome 2013 deed Torenbosch onderzoek naar de blauwe achtergrondkleur van de vlag van de Europese Unie en de oorspronkelijke productie en geschiedenis daarvan.

Ola Vasiljeva, The Limp of A Letter, de Appel arts centre, Amsterdam, 2013. Foto: Daniel Nicolas

Ola Vasiljeva

The Limp of A Letter verkent de mistige relatie tussen gedachten en taal, het ontwerpen en het maken van een object. Het is een ‘paranormale’ ontmoeting die niet zozeer leidt tot een synthese, maar eerder tot een botsing van deze elementen. De installatie wordt ‘bewoond’ door verschillende personages die steeds wisselen in rol en vorm, nu eens zijn ze fysiek aanwezig, dan weer ontastbaar.

De jury

De juryleden van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2013 waren: Kathleen Bühler (curator Kunstmuseum Bern uit Duitsland), Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum Amsterdam uit de United States), Nicoline van Harskamp (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2009), Navid Nuur (beeldend kunstenaar), Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M) en voorzitter zonder stemrecht Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).