Essays

Het geëmancipeerde museum

In Het geëmancipeerde museum gaat kunsthistoricus en onderzoeker Steven ten Thije op een persoonlijke manier op zoek naar het belang van kunstmusea in een samenleving die steeds meer uiteenvalt. Ondanks het ongekende succes van musea om mensen massaal te verleiden tot een bezoek, is de toekomst van het museum niet zeker. Voor de buitenstaander mogen de musea er rustig en zelfverzekerd bij staan, maar de barsten in de samenleving raken ook dit nobele toonhuis. De spanningen tussen hoog en laag, nieuwkomer en autochtoon, rijk en arm nestelen zich stilletjes als betonrot in de fundamenten van het museum. De samenleving is op drift en het museum moet meebewegen.

Essay 'The emancipated museum' door Steven ten Thije

 

Ten Thije gaat op zoek naar een nieuwe toekomst waarin kunstmusea onderdeel kunnen worden van een nieuwe emancipatiebeweging. Een toekomst waarin musea een open omgeving bieden waar de kwaliteit van het museumbezoek voorop staat en bezoekers worden uitgedaagd om zelf keuzes te maken.

Steven ten Thije (1980) is kunsthistoricus, conservator en auteur. Hij is verbonden aan het Van Abbemuseum als coördinator van de Europese museumconfederatie L’Internationale. In 2013 was hij medeoprichter van de denktank voor kunst en democratie ‘Steen in de vijver’.

Het essay werd op 9 december 2016 officieel gepresenteerd in De Unie in Rotterdam met een openbaar gesprek. Ten Thije schetste voor het aanwezige publiek het kader van zijn essay. Onder leiding van Mariette Dölle (directeur van Museum Kranenburgh), gingen Dirk Snauwaert (artistiek directeur Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst), Elinor Morgan (senior curator Middlesbrough Institute of Modern Art) en Charl Landvreugd (beeldend kunstenaar en artistic researcher) met elkaar in gesprek over de manieren waarop het museum een meer gediversifieerd publiek kan bereiken.

De Nederlandstalige versie is uitverkocht, de Engelstalige versie is verkrijgbaar via Jap Sam Books.

Tekst: Steven ten Thije
Vormgeving: Stout / Kramer, Rotterdam
2016 / ISBN 978-90-76936-46-8 / € 15 (gebonden) / € 8,99 (e-book)