Essays

Vistas of Modernity – decolonial aesthesis and the end of the contemporary

We leven in een tijd van polarisatie. Culturele instituten en onderwijsinstellingen worden geconfronteerd met de verantwoordelijkheid om instrumenten en ruimte te bieden voor kritische reflectie, voor betrokkenheid en vooral om elkaar te ontmoeten en te herkennen in onze verschillen. In dit dekoloniale essay introduceert Rolando Vázquez zijn kritiek, waarmee hij een mogelijkheid biedt om voorbij de dominante paradigma’s te denken en te handelen. Het essay biedt een kritische analyse van moderniteit, breed opgevat als het westerse beschavingsproject, en probeert de heerschappij van de westerse kennisleer en esthetiek met het ingebedde eurocentrisme en antropocentrisme te overstijgen.

Cover essay: Vistas of Modernity

Belangrijk voor het dekoloniale denken is dat we allemaal in relatie staan tot het koloniale verschil dat bepalend is voor onze moderne/koloniale orde. Alleen vanuit het bewustzijn van onze gepositioneerde werkelijkheden kunnen we ons verhouden tot ieder ander, luisteren naar ieder ander en ieder ander leren

Vistas of Modernity verschijnt in de essayreeks van het Mondriaan Fonds met essays over actuele onderwerpen binnen de beeldende kunst en erfgoed. Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) over het essay:

“Rolando Vázquez doet zijn analyse behoedzaam uit de doeken, zoekt niet naar snelle conclusies, maar gidst de lezer door de context van onze geschiedenis en het hedendaagse labyrint van tekst, taal, symbool en beeld dat (vaak zonder goed opgemerkt te kunnen worden) een grote betekenis geeft aan ons bestaan. Zijn decolonial aesthesis tilt ons op boven het labyrint en biedt ons een nieuw panorama.”

Postcard - Essay 'Vistas of Modernity'
Postcard - Essay 'Vistas of Modernity'

Rolando Vázquez is mede-organisator van de Decolonial Summer School in Middelburg. Hij is adjunct-hoogleraar Sociologie aan University College Roosevelt bij de Universiteit Utrecht.

Rolando Vázquez, Vistas of Modernity – decolonial aesthesis and the end of the contemporary
Engelstalig, 182 pagina’s
€ 15, te bestellen via Jap Sam Books of bestel het e-book (€ 8,99).
ISBN 978-90-76936-53-6

De publicatie is uitverkocht. Het E-book is wel nog verkrijgbaar.

Vragen & contact

Vragen over onze essays? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.