Essays

Scherpstellen

Scherpstellen is een bundel van acht essays geschreven door toonaangevende conservatoren, critici, fotografen en kunstenaars uit de wereld van de fotografie en beeldende kunst. In opdracht van het Mondriaan Fonds betogen de auteurs welke ontwikkelingen wenselijk zijn voor fotografie als kunstvorm.

Hans den Hartog Jager, Kim Knoppers, Amanda Maddox, Marwan Magroun, Katja Mater, Anne Ruygt, Vincent van Velsen en Joke de Wolf geven elk op eigen wijze antwoord op de vraag: waar staat fotografie vandaag binnen de beeldende kunst en hoe verder? De invalshoeken lopen uiteen: van een oproep tot meer debat en een pleidooi voor fluïde vormen van fotografie tot het wijzen op de verantwoordelijkheid van beeld ten opzichte van mens en wereld.

“Onder aangescherpte criteria zullen heel veel fotografen moeten erkennen dat ze geen kunstenaars zijn, maar simpelweg beeldenvangers – superieure beeldenvangers, als ze goed zijn, dat dan weer wel. Maar: dat is oké. Daar kun je als fotograaf nog steeds veel eer in leggen – meer eer, dan de meeste van hen nu krijgen als een van die vele miljoenen middelmatige genreklutsers.”

– Hans den Hartog Jager

Scherpstellen: Acht auteurs over de ontwikkeling van fotografie binnen de beeldende kunst
Nederlandstalig, 116 pagina’s
Paperback: € 15, te bestellen via Jap Sam Books
E-book: € 8, verkrijgbaar bij verschillende webshops (bevat geen afbeeldingen)
ISBN 978-90-76936-56-7

Vragen & contact

Vragen over onze essays? Neem direct contact op met een medewerker van het Mondriaan Fonds.