Bijdrage Publicaties

Jaya Pelupessy 2013, uit de serie Another Observer Jaya Pelupessy 2013, uit de serie Another Observer

Onderdeel van een aanvraag voor de Bijdrage Publicaties is een presentatieplan waarin de aanvrager uiteenzet hoe de toekomstige publicatie zichtbaar wordt gemaakt. Het Mondriaan Fonds hecht er aan dat de aanvrager naar buiten treedt om een passend publiek te bereiken en zo het draagvlak voor beeldende kunst te vergroten. Hieronder staan presentaties die ter inspiratie gebruikt kunnen worden.

Jaya Pelupessy / FW: Books – Set/Put/Run
Beeldend kunstenaar Jaya Pelupessy ontving een Bijdrage Publicaties voor de productiekosten van Set/Put/Run, een technisch innovatieve publicatie waarin het maakproces onderdeel wordt van het eindproduct. Uitgangspunt is dat een publicatie een reproductievorm is waarbij veel systemen worden ingezet die normaliter onzichtbaar zijn. Hier worden deze systemen inhoud. Het boek sluit aan bij een overkoepelende thema in het werk van de kunstenaar: het construeren en deconstrueren van reproductie.

Naast traditionele reproductietechnieken, zal Pelupessy het maakproces integraal filmen en live streamen via social media. De reacties die dat oplevert, de oncontroleerbare shares, likes en andere input worden gedocumenteerd en onderdeel van het project. Hierbij wordt samengewerkt met FW: Books, de uitgever van de publicatie. FW: Books zal de live stream aan haar netwerk tonen via Facebook en tijdens verschillende lezingen en evenementen aanhalen. Het boek wordt gelanceerd bij Unseen Photo Fair en New York Art Book Fair. Het plan is een tas of poster te ontwikkelen om bij de publicatie aan te bieden.

Rafaël Rozendaal, schets mobiele app Everything, Always, Everywhere.

Valiz / Rafaël Rozendaal – Everything, Always, Everywhere
Uitgeverij Valiz ontving een bijdrage voor de publicatie Rafaël Rozendaal – Everything, Always, Everywhere. De publicatie omvat documentatie van werk van Rozendaal en Engelse en Japanse teksten over het werk en internet(kunst) in het algemeen. De essays worden onder meer geschreven door Margriet Schavemaker en Christiane Paul. In de publicatie zal Rozendaal stilstaan bij de verandering die zijn werk in de afgelopen jaren heeft ondergaan in het licht van technologische ontwikkelingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden.

Bij de publicatie wordt een mobiele app ontwikkeld die gratis te downloaden zal zijn. Deze functioneert als beeldsynthesizer met het werk van Rozendaal als vertrekpunt en laat de gebruiker het werk via beeld en geluid beleven. De app vormt een brug tussen enerzijds het boek en het digitale werk van Rozendaal en anderzijds tussen het werk van de kunstenaar en de wereld. De app zorgt voor een uitgebreidere kijkervaring van het werk van de kunstenaar en verrijkt de inhoud van het boek. De kunstenaar werkt hiervoor samen met grafisch ontwerper Remco van Bladel en een app-ontwikkelaar/bouwer.